BogI Sally Altschulers "Drømmeren" kæmper 15-årige Rose en farlig kamp i drømmeland

Drømmeren   af Altschuler, Sally  
400 sider. 300 kroner. Jensen Dalgaard.

Fantasy, teknologi og hardcore socialrealisme blandes sammen i ny, spændende krimihistorie om 15-årige Rose

Forfatteren Sally Altschuler har altid været meget optaget af teknologi. En del af hans bøger for unge, som hans serie om ”Verdens navle”, er teknologisk temmeligt avancerede. Han har dog også skrevet om sine jødiske forfædres liv for såvel voksne som børn i sine udmærkede bøger ”En engel bag øret” og ”Min tipoldefar var russer og havde slangekrøller” fra 2011.

De to sidstnævnte bøger var af særlig interesse for mig, for mine tipoldeforældre fra mødrene side kommer såmænd også fra næsten samme flække som Altschulers. Men ellers har forfatteren også skrevet en levende fortælling baseret på Tycho Brahes liv, ”Dødseliksiren” fra 2013, som nok kan få børn til at interessere sig for den kendte astrolog. Alle forfatterens bøger har et vist præg af fantasylitteratur uden helt at være det. Tværtimod befinder læseren sig som regel i en virkelig verden, der pludselig viser sig at have dybder og snørklede stier, man ikke lige havde regnet med.

Således også i sin seneste roman, ”Drømmeren”, hvor Sally Altschuler både tager fat i det teknologiske og det fantasyagtige på samme tid. Hovedpersonen er den cirka 15-årige Rose, der aldrig selv drømmer, men til gengæld kan dykke ind i andres drømme og påvirke disse. En evne, hun opdager på en lejrtur med sin veninde Mikala. Det kunne være en kuriositet, hvis ikke det var, fordi hendes far, som er taxachauffør, elsker at prale af sin datter; især om hvor dygtig hun er til at svømme. En dag fortæller han om datterens drømmeriske evner til en forsker, som har gang i et mystisk projekt.

Inden længe bliver Roses liv kompliceret, for faderen er også ludoman og skylder mange penge til nogle farlige personer. Forskeren tilbyder at betale faderens gæld mod, at Rose hjælper ham med at føre nogle sovende børn ind i et drømmeslot. Dette drømmeslot skal angiveligt kunne skabe en uendelig kilde til gratis energi og dermed løse verdens energiproblemer. Samtidig bliver Rose advaret om forskeren af andre mystiske personer.

Handlingen udspiller sig dels i dagens Danmark, dels i drømmeland, hvor intet nødvendigvis giver mening, og hvor det kræver stor mental styrke at kunne orientere sig tilstrækkeligt til at kunne føre de drømmende til det drømmeslot, som forskeren og hans kvindelige kompagnon har bygget. En dag opsøger Rose nogle af drømmerne, og det går op for hende, at det, der foregår i drømmene, slet ikke er ufarligt for dem. Meget langsomt går det også op for hende, at den sidste, der skal fanges i drømmeslottet, er hende selv.

Den højtflyvende, eventyrlige handling modsvares af et meget reelt og problemfyldt familieliv, hvor faderens ludomani bringer familiens eksistensgrundlag i fare.

I ”Drømmeren” får Sally Altschuler mikset social realisme, fantasy og en gedigen krimihistorie sammen i et gedigent, flot og fængende plot. De 400 sider, som bogen rummer, forsvinder på alt for kort tid!

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret