Pige mod pirater

Ishavspirater   af Nilsson, Frida  
Oversat af Susanne Vebel. Illustreret af Sofie Børsting. Abc. 380 sider. 380 kr
Anmelder: Arguimbau, Damián

Ishavet. Piraten Hvidhoved bortfører Siris lillesøster og tager hende med til sin hemmelige ø. Det skulle han aldrig have gjort.

Piraten Hvidhoved er kendt for at bortføre små børn og tvinge dem til at hakke diamanter frem i en mørk, smal hule. Han er så frygtet, at folk knap tør udtale hans navn. En dag bortfører han Siris lillesøster, Miki, mens de to søskende plukker bær på en ø i nærheden. Siri har ansvaret for Miki og føler en forfærdelig skyld over det, der er sket. Hendes far er gammel og syg og kan ikke selv gøre noget.

Siri er kun ti år, men hun beslutter sig for at få sin søster tilbage. Siri vil finde Hvidhoveds ø og overvinde den pirat, der er kendt for at have bortført mange børn og været årsag til megen ulykke.

Ishavspirater foregår i et nordligt ørige, i Ishavet, som består af en masse små øer, der ligger for sig selv. Der er mange skibe på søen, og skipperne frygter piraterne mest. Hvis det kommer ud, at de hjælper et barn med at finde Hvidhoveds hemmelige ø, risikerer skipperne, at sørøverne overfalder dem.

Det tænker Siri ikke på. Hun går ikke stille med dørene, men siger ligeud, hvad hun vil.

Heldigvis får hun en god ven i skibskokken Fredrik, som vejer 130 kilo, er to meter høj og har et skæg, der når ham til brystet.

Men heldet følger ikke Siri. Alt det, der kan gå galt, går galt, og inden længe er hun alene, venneløs og uden penge. Chancerne for, at hun finder sin søster, synes små.

Men Siri er en ret sej pige. Ikke fordi hun er stærk eller har særlige evner, men fordi hun er vældig vedholdende. Og så har hun en klar mission, der overskygger alt andet. Derfor vælger hun altid at gøre det, der kan bringe hende tættere på hendes søster, uanset hvilke farer hun udsætter sig selv for.

Jeg kom ofte til at tænke på Astrid Lindgrens bøger, da jeg læste fortællingen om Siri. Eventyret har en lidt gammeldags stemning og foregår i en verden, der ligner vores for cirka halvandet hundrede år siden.

På den måde er historien realistisk, og der er ingen tjubang-effekter eller rå actionscener.

Tempoet er roligt, og kapitlerne ret korte.

Efterhånden som historien folder sig ud, og man lærer Siri bedre at kende, bliver man betaget af både pigen og handlingen. Den svenske forfatter har virkelig en evne til at beskrive de små øsamfund og originaler, som Siri møder.

I den danske udgave kan man finde mange af Sofie Børstings sort-hvide illustrationer, som virkelig klæder historien. Illustrationerne er mere dramatiske end dem i den svenske udgave, og de digter selv med på eventyret.

Ishavspirater er en skøn og medrivende fortælling, som er værd at læse, hvis man er glad for rigtige eventyr, eller hvis man tror, at sørøvere på nogen måde er værd at se op til - det er de ikke! Siri har en klar mission: at få sin søster tilbage.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret