Dødskomik og kofetier

Drengen der drømte dumme drømme - historien om Josef og hans brødre   af Mouritzen, Peter  
32 sider, 218 kr. Forlaget Alfa
Anmelder: Arguimbau, Damián / Illustrator: Bregnhøi, Rasmus
Du ser spøgelser, Arne.   af Wikke, Michael  
160 sider, 200 kr. Politikens Forlag
Anmelder: Arguimbau, Damián / Illustrator: Rasmussen, Steen
Ønskestenen   af Mejlhede, Kirsten  
160 sider, 200 kr. Politikens Forlag
Anmelder: Arguimbau, Damián / Illustrator: Brøgger, Lilian

Børnebøger. Tre saftige dramaer til oplæsning, selvlæsning eller morskabslæsning.

Tænk hvis din far og mor døde, mens du var barn. Wikke og Rasmussen har i mange år lavet uhyrligt pjankede film, hvor alvor og især komik blev blandet godt sammen med musik. Det er film som Hannibal & Jerry, Flyvende farmor og min favorit, Der var en gang en dreng, der fik en lillesøster med vinger, der er bygget over Hanne Kvists prisvindende bog Drengen med sølvhjelmen.

Nu har Wikke og Rasmussen skrevet bogen Du ser spøgelser, Arne, hvor den Manga-tegneserie glade Arne mister sine noget kiksede forældre i et tåbeligt trafikuheld på vej mod Himmelstrup Camping. Arne er naturligvis tynget af situationen, men han hjælpes på vej af indianerhøvdingen Big Chief, der giver ham gode råd. Ingen andre kan se Big Chief, så for andre synes Arne ramt af momentan sindssyge på grund af forældrenes dødsfald. Jesper Deleuran har illustreret bogen med sin letgenkendelige tegneseriestreg, som intet har med Manga at gøre. Han rammer bogens tone temmelig godt. Er man til det halvskøre og skæve, er bogen perfekt. Man savner kun musikken.

Andy Schæfers mor er død, og alligevel ønsker han sin far hen hvor peberet gror. Den erfarne Kirsten Mejlhede fører os sikkert 100 år tilbage i tiden med sin bog, Ønskestenen. Året er 1900 og Direktør Julius Schæfer vil sende sin 12-årige søn Andy på kostskole. Men via en ønskesten bytter far og søn krop og det bliver faren, der må tage af sted til en kostskole, som ikke just er kendt for sin omsorg for børnene. Bogen er særdeles velskrevet, man flyver forbi siderne og historien er spundet lige præcis som den skal.

Tilpas sørgelig og morsom på samme tid. Lilian Brøgger har tilføjet bogen ekstra uhygge, så den kryber ind til hjertet via øjnene. Fabelagtigt udtryksfulde illustrationer, der i den grad understreger bogens tema og sindsstemning. En meget gedigen udgivelse, hvor der er et meget fint samspil mellem bogens tekst og billedside.

I bibelhistorien om Josef, er det brødrene, der vil dræbe Josef, fordi de er misundelige på ham. Som bekendt bliver han Faraos drømmetyder og ender med både at redde Egypten fra hungersnød og at give sine brødre en ordentlig lærestreg. Det er den ottende bibelhistorie, Peter Mouritzen har gendigtet med et så kraftfuldt sprog, at det er lige ved at konkurrere med Bregnhøis alt andet end afdæmpede billedside. De to klæder hinanden!

Bregnhøi fortæller sin historie i et sprælsk univers, hvor alle farver plus sort og hvid hopper og danser på siderne. Mouritzen for sin del skriver sådan noget som: »Det er en ko-profeti, der siger muh til mine viismænd og gør dem til dumme køer, roste Farao sin slave. - Du er en stor kofet, Prosef ... Jeg mener profet, Josef!«

Der er dømt så megen vitalitet, at den gamle historie simpelthen får nyt liv.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret