Arrige alfer i paradis

De små blå mænd   af Pratchett, Terry  
Oversat af Svend Ranild. Cirka 300 sider, 150 kr. Borgens forlag.
Anmelder: Arguimbau, Damián
En hat fuld af himmel   af Pratchett, Terry  
Oversat af Svend Ranild. Cirka 300 sider, 150 kr. Borgens forlag.
Anmelder: Arguimbau, Damián

Børnebøger. To morsomme Terry Pratchett bøger om små, blå alkoholiserede alfer og en lille pige, der vil være heks.

Serien om Diskverdenen tæller for tiden godt og vel 40 bøger. Serien har oven i købet serier i serien, og indeholder såvel voksen som børne- og ungdomsbøger. Nogle gange kan bøgerne læses kronologisk, men andre gange må man finde sig i, at enkeltudgivelser slet ikke passer ind i rækken, eller at forfatteren har startet en ny serie i serien. Terry Pratchett har millioner af læsere og har en del aktive fanklubber, som også har skabt egne loger, godt inspireret af Diskverdenens mange loger.

Oprindelig startede Terry Pratchett med at skrive om Diskverdenen i 1983 som en parodi på fantasylitteraturen. Diskverdenen er flad som en pandekage og bæres oppe af fire elefanter, der alle står på en kæmpeskildpadde, der rejser gennem rummet. Vi ved fra en af bøgerne, at verdens ende vil oprinde, når kæmpeskildpadden møder sin mage, for når de skal parre sig, er det ikke sandsynligt, at elefanterne vil kunne stå uanfægtet videre på skjoldet.

Reelt set er serien om Tiffany og De Små Blå mænd ikke en integreret del af Diskverdenen. Og så alligevel. Bøgerne er børne- og ungdomsbøger og en slags serie i serien, hvoraf der på engelsk efterhånden er udkommet tre bøger, som skal læses i kronologisk rækkefølge. De to første bind om Tiffany er netop udkommet på et kraftfuldt og farverigt dansk takket være Borgens forlag og oversætter Svend Ranild.

Bøgerne handler om pigen Tiffany, der i De små blå mænd er ni år gammel, og som gerne vil være heks, når hun bliver stor. Tiffany har gode evner i den retning, for hun er lige så nøgtern og kontant som sin bedstemor, der var Kridtryggens heks.

Men inden Tiffany når så langt, støder hun ind i De små blå mænd. De er et stolt alfefolk, der helst drikker meget stærk sprut, slås ustandseligt, er pokkers stærke, frygtløse og bander ustandseligt. De små blå mænd er 15 cm høje og mener, at de er døde.

Der er nemlig så herligt i verden, at de må befinde sig i paradis. Så hvis en af dem »dør«, er det. fordi vedkommende bliver levende igen. Og rent logisk vil vedkommende jo komme tilbage, når han så dør. De får respekt for Tiffany, da hun pander et uhyre ned med sin stegepande – efter at have brugt sin lillebror som madding til at lokke den frem. Uhyret kommer fra et land skabt af vores mareridt, der er ved at invadere den kendte verden. Da Ddronningen af dette land bortfører Tiffanys lillebror, må lille Tiffany, med De små blå mænds hjælp, af sted for at hente sin lillebror hjem. Med sig har hun også stegepanden, en talende tudse og sin bedstemors bog om Fårets sygdomme. Det går ikke stille for sig – og det er faktisk lige før, at man tvivler på, at hendes forehavende vil lykkes.

I En hat fuld af himmel kommer den 11-årige Tiffany endelig i lære som heks. Men en sværmer, der overtager folks kroppe, har udset sig Tiffany som sit næste offer. Og så er det op til Tiffany og De små blå mænd at se, hvad de kan gøre ved en temmelig frygtindgydende fjende, der ikke kan dø.

Det er tvivlsomt, om Tiffany vil kunne klare sig i mødet med sværmeren. Sandt at sige dør hun også lidt på vejen, selv om det er lidt omstændeligt at forklare helt sammenhængende på så lidt plads. På trods af det vanvid, der præger historierne, er der nemlig altid en streng logik bygget ind i historierne – og der er også masser at tænke over, selv om de dybe tanker bliver serveret med glasur og bæres ind af 15 cm høje blå bordbomber.

Bøgerne er i det hele taget betagende, spændende og ubetaleligt morsomme. De virker lige så godt som et boblebad på en hård dag og kan derfor også anbefales til højtlæsning til hele familien derhjemme.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret