Hidsige hi-tech feer

Artemis Fowl   af Colfer, Eoin  
Oversat af Tom Havemann. Aschehoug, 207 s. 169 kr.
Anmelder: Arguimbau, Damián

Hårdtslående humor. Ny trilogi skal konkurrere med Harry Potter.

Af DAMIAN ARGUIMBAU Siden Rowlings spektakulære succes med Potter-bøgerne, har litterære spejdere søgt efter en konkurrent, der kunne tilbyde samme folkelig appel og brede indtægtsmuligheder. Ireren Eion Colfer, der selv beskriver den første bog i sin planlagte trilogi som ´Die Hard med feer´, har tilsyneladende imødekommet kravene. Den 35-årige skolelærer Eion Colfer har tidligere udgivet seks bøger, hvoraf den ene sidste år blev oversat til dansk (´Benny og Omar´) af Gyldendal. Det er imidlertid Aschehoug, der har sikret sig de danske bogrettigheder til ´Artemis Fowl´. Eion Colfer´s figur, Artemis Fowl, var berømt i forlagsbranchen allerede længe inden udgivelsen nåede publikum. Manuskriptet nåede at blive solgt på en auktion til flere millioner kroner, og optionen på filmen er blevet købt af Miramax, som har oprettet et endnu lidt fattigt website, www.artemisfowl.com, til markedsføring af deres – måske – kommende film.

´Hvordan skal man beskrive Artemis Fowl? Forskellige psykiatere har uden held forsøgt på det. Det største problem er Artemis´ intelligens. Han stikker en kæp i hjulet på en hvilken som helst test, han får stanget ud. Han har forvirret de største lægevidenskabelige hjerner og forvandlet mange af dem til lallende idioter.´ Sådan indleder Colfer sin bog. Artemis er bare 12 år gammel og er begavet med Leto og Zeus datters navn, månens og jagtens gudine. Der er lidt Sherlock Holmes over ham, men der er ikke meget Dr. Watson over hans livvagt Butler: ´I tiårsalderen blev Butler-familiens børn sendt til et privat træningscenter i Israel, hvor de modtog undervisning i forskellige færdigheder, de behøvede for at kunne beskytte det seneste skud på den fowlske stamme. Disse færdigheder indbefattede tilberedning af cordon bleu, pistol- og riffelskydning, og en opgraderet kombination af nærkampsteknikker, førstehjælp og diverse former for informationsteknologi.´ Ovenstående citater dækker meget godt personkarakteristikken. Vigtigt at nævne er også at Artemis Fowl har en enkel følelsesmæssig svaghed for sin gale mor, der ind i mellem påvirker ham i mere menneskelig retning. Og Butler har det for sin lillesøster.

Artemis forbryderiske projekt går ud på at bortføre en fe og kræve en løsesum for hende. Offeret bliver rent tilfældigt den tredje hovedperson i bogen, Holly Short. Holly er en alf på én meter, og den første kvindelige politiofficer i rigets historie. Alferne, en afart af feerne, bor lige som alle andre feer godt skjult under jorden med et arsenal af egenudviklet hi-tech udstyr, som hologramprojektorer, små avancerede fly, tidslåse, våben og sporingsudstyr, der passende kan supplere deres magiske evner. Holly er sløset, ukonventionel og temmelig uregerlig. Ud over disse tre hovedpersoner er der et temmelig underholdende bipersongalleri, fra den hidsige politikaptajn (striks og højtråbende, men blød indeni) til et væsen, der graver tunneller ved hjælp af munden, hvorpå jorden skides ud i mindre, men temmelig farlige eksplosioner.

Hvad historien mangler i dybden, vinder den i handlingen. Der er humor og action i overflod. Dialogerne er skarpe, klare og med bid og står i skærende kontrast til det lidt gammeldags sprog, der optræder, når Artemis Fowl er på. De politimæssige parodier når fe-politistyrken går i gang med deres aktioner vil helt afgjort gøre sig godt på filmlærredet, hvor Arnold Schwarzenegger må være selvskreven til rollen som Butler. Det bliver måske ikke lige en film efter filmanmeldernes smag, men jeg er sikker på, at den vil have folkelig appel!

Artemis Fowl er munter, underholdende litteratur for børnene. Ikke noget dybt eller fantastisk, men med mange sjove påfund og skæve vinkler. Personligt har jeg svært ved at se, at Colfer kan konkurrere med Rowlings nuancerede personbeskrivelser, finurlige sprog, og det univers, hun har bygget op omkring Harry Potter. Men bevares: han ønskes held og lykke med projektet.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret